ТАМАҚТАН УЛАНУ: БЕЛГІЛЕРІ, СЕБЕПТЕРІ ЖӘНЕ ЕМІ

Тамақтан улану, оны тамақ арқылы берілетін ауру деп те атайды, бұл ластанған тағамды жеу салдарынан болатын ауру. Жұқпалы организмдер – соның ішінде бактериялар, вирустар мен паразиттер – немесе олардың токсиндері тамақтан уланудың ең көп тараған себебі болып табылады.

Жұқпалы организмдер немесе олардың токсиндері тағамды өңдеудің немесе өндірудің кез-келген нүктесінде ластауы мүмкін. Үйде тамақ дұрыс өңделмеген немесе пісірілген жағдайда ластануы мүмкін.

Ластанған тағамды қабылдағаннан кейін бірнеше сағат ішінде басталуы мүмкін тағамдық уланудың белгілері:

  • жүрек айнуы
  • құсу
  • сулы немесе қанды диарея
  • іштің ауыруы және құрысулар
  • безгек

Симптомдар ластанған тамақты жегеннен кейін бірнеше сағат ішінде басталуы мүмкін немесе бірнеше күннен немесе тіпті бірнеше аптадан кейін басталуы мүмкін. Тамақтан уланудан туындаған ауру негізінен бірнеше сағаттан бірнеше күнге дейін созылады.

Егер сізде келесі белгілер байқалса, медициналық көмекке жүгініңіз;

  • жиі құсу эпизодтары және сұйықтықты ұстай алмау
  • қанды құсу немесе нәжіс
  • үш күннен астам диарея
  • қатты ауырсыну немесе іштің қатты қысылуы
  • ауыз қуысының температурасы (38 градус C)
  • сусыздану белгілері – қатты шөлдеу, ауыздың құрғауы, зәр шығарудың аз немесе мүлдем болмауы, қатты әлсіздік, бас айналу немесе бас айналу
  • бұлыңғыр көру, бұлшықет әлсіздігі және қолдың шаншуы сияқты неврологиялық белгілерТамақтан уланудың себептері;

    Азық-түліктің ластануы өндірістің кез-келген нүктесінде болуы мүмкін: өсіру, жинау, өңдеу, сақтау, жөнелту немесе дайындау. Кросс-ластану – зиянды организмдердің бір бетінен екінші бетіне ауысуы – көбінесе себеп болады. Бұл әсіресе шикі, дайын тағамдарға, мысалы салаттарға немесе басқа өнімдерге қиындық тудырады. Бұл тағамдар пісірілмегендіктен, зиянды организмдер тамақтанар алдында жойылмайды және тамақтан улануды тудыруы мүмкін.

    Үйде тамақтан уланудың алдын алу үшін: Қолдарыңызды, ыдыс-аяқтарыңызды және тағамның бетін жиі жуыңыз.Шикі тағамдарды дайын тағамнан бөлек ұстаңыз. Дүкенге барғанда, тамақ дайындағанда немесеқоймада шикі ет, құс еті, балық пен моллюскаларды басқа тағамдардан аулақ ұстаңыз. Бұл көлденең ластанудың алдын алады.Тағамдарды қауіпсіз температураға дейін пісіріңіз. Тағамдардың қауіпсіз температурада дайындалған-піспейтіндігін анықтайтын ең жақсы әдіс – тамақ термометрін қолдану. Көптеген тағамдардағы зиянды организмдерді қажетті температурада пісіру арқылы оларды жоюға болады. Тез бұзылатын тағамдарды тез арада тоңазытқышқа салыңыз немесе қатырыңыз – оларды сатып алғаннан немесе дайындағаннан кейін екі сағат ішінде. Тамақты бөлме температурасында ерітуге болмайды. Тамақты ерітудің қауіпсіз әдісі – оны тоңазытқышта еріту.Күмән туындаған кезде оны лақтырып тастаңыз. Егер сіз тағамның қауіпсіз дайындалғанына, қызмет еткеніне немесе сақталғанына сенімді болмасаңыз, оны тастаңыз. Бөлме температурасында тым ұзаққа созылған тамақ құрамында бактериялар немесе токсиндер болуы мүмкін, оларды пісіру арқылы жою мүмкін емес.

    Тамақтан улану әсіресе жас балаларға, жүкті әйелдер, ересек адамдарға және иммундық жүйесі әлсіз адамдарға өмірге қауіп төндіреді.

          Назар аударыңыз! Тамақтан қатты уланған кезде бірден дәрігерге көрініңіз, өйткені кей жағдайлар улану белгілеріне «ұқсас» болуы мүмкін. Дәл осындай жағдай жүрек талмасында орын алады.

    Б.Успанов,

    Талғар аудандық

    санитариялық-эпидемиологиялық

    бақылау басқармасының басшысы